fbpx

Kærester, sex, skolegang – få tips her

Livet som ung med atopisk eksem

Livet som ung og yngre voksen er ofte fyldt med forandring. Man møder nye mennesker og står ofte i nye situationer, og hvis man samtidig har atopisk eksem, er der ekstra meget at tænke på. Find her gode råd til nogle af de centrale faser i livet som ung og yngre voksen.

Studiestart og atopisk eksem

Med studiestart kommer også nye venner og nye omgivelser. Det er en spændende tid, hvor alt det nye kan fylde så meget, at det bliver helt overvældende. Hvis du har eksem i udbrud, er du måske bekymret for, hvad de nye studievenner siger eller spørger om. Måske har du slet ikke lyst til at tale om din sygdom endnu, fordi alt og alle er så nye.

Hvor meget du selv fortæller, er heldigvis helt op til dig selv. Nogle er meget åbne om deres sygdom, mens andre har det bedst med ikke at fortælle vidt og bredt. Her er det godt at kende sig selv og tænke situationen igennem – fx hvis du har synlig eksem på ansigt og hænder. Giver du den lange – eller korte forklaring?

Studiestart kan også betyde ekstra pres. Lange dage på skolebænken, læsning og præstation. Det kan alt sammen medvirke til, at eksem bryder ud, fordi stressen melder sig. Forsøg at få planlagt dine dage godt, så du hele tiden er i god balance. Du kender din eksem bedst – brug din erfaring aktivt ved at forudse, hvad der er bedst for dig selv.

Kærester, parforhold og atopisk eksem

Har du fået en ny kæreste, som du er rigtig glad for? Så tænker du måske også over, om han nu ser dine røde, hævede hudområder. Måske er du tilbageholdende med at lade ham røre ved din hud og ved at vise dig nøgen.

At indgå i et nyt forhold er sårbart – og at have en hudlidelse oveni kan være ekstra sårbart. Man ved, at mange der har hudlidelser også kan have det svært med selvværdet. Man kommer nemt til at bedømme sig selv udefra – og tro at man ved, hvad andre tænker om en.

Hvis du kan mærke, at du har det svært, kan det være en stor hjælp at tale med en psykolog. Mange psykologer har speciale i mennesker, der har kroniske lidelser og kan hjælpe dig med, hvordan du håndterer livet med den. Du kan også vælge at tale med en god ven eller et familiemedlem, som du føler dig tryg ved.

Åbenhed over for din kæreste er også et vigtigt skridt. Hvis du gerne vil have ham eller hende i dit liv, er det vigtigt, at du også tør vise og tale om din sårbare side. Føl dig frem. Måske er din kæreste slet ikke så interesseret i din hud – men i hele dig.

Seksualitet, intimitet og atopisk eksem

Det intime liv kan blive ramt, når man lider af atopisk eksem. Der kan være fysiske gener ved at have sex, fx kan varme og sved irritere den atopiske hud så meget, at det gør ondt, brænder og svier eller huden slår revner.

Den psykiske del kan fylde lige så meget som den fysiske. Man kan føle sig forkert, utiltrækkende og ikke have lyst til berøring fra et andet menneske.

Hvis du er i et nyt forhold, kan det desuden være svært at tage hul på emnet – og starte den intime del af forholdet. Det kan være en god idé at tale lidt med din partner om dine tanker, inden I er sammen. Det kan være en stor hjælp for jer begge.

Hvis du oplever fysiske gener, når I er sammen, og du føler, at det er en stor hindring for jeres samliv, er det vigtigt at tale med din læge om det. Måske skal du have en anden eller en supplerende behandling.

Du kan også vælge at tale med ligesindede om det – fx på vores Facebookside. Det kan være en lettelse at høre, hvordan andre har tacklet det, du netop står i.

Du kan besøge Atopisk Eksem Forenings Facebookside her

Graviditet, børn og atopisk eksem

Har du atopisk eksem og overvejer at få børn? Så har du sikkert en række spørgsmål. Nedenfor kan du læse gode råd til de mest almindelige spørgsmål om graviditet og børn:

 • Kan jeg fortsætte min behandling, mens jeg er gravid?
  Det afhænger meget af, hvilken medicin du tager. Er du fx i behandling med cremer og salver, kan du måske godt fortsætte med dette under graviditeten. Systemiske behandlinger med tabletter, kan du være nødt til at stoppe, hvis de virksomme stoffer kan påvirke fosteret. Det er vigtigt, at du allerede taler med din behandlende læge, så snart du og din partner forsøger at blive gravide.
 • Hvordan reagerer min hud på graviditeten?
  Den atopiske eksem kan både forværres og forbedres i graviditeten, men man kan ikke på forhånd sige, hvad der kommer til at ske. Hvis eksemen forværres, kan dette fx ske som følge af graviditetskløe. Vær opmærksom på, hvordan din hud reagerer under graviditeten, og spørg din læge til råds undervejs.
 • Kan mit barn arve den atopiske eksem fra mig?
  Ja, atopisk eksem er arveligt, og dit barn vil derfor kunne få sygdommen.
  Hvis den ene af forældrene har en atopisk sygdom (børneeksem, astma, høfeber eller allergi), er der 60% risiko for, at barnet får børneeksem. Hvis begge forældre har det, stiger risikoen til 80%.Hos cirka 50% af alle med atopisk eksem, er der desuden en såkaldt filaggrin-mutation. Denne mutation gør, at man mangler proteinet filaggrin i huden, og det gør huden dårligere til at beskytte sig mod omgivelserne. Populært sagt gør mangel på filaggrin huden utæt som en si. Derfor opstår der nemmere tør hud og atopisk eksem. Filaggrin-mutationen er også arvelig.
 • Hvad kan jeg gøre for at forebygge den arvelige risiko?
  Generelt anbefaler man alle at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, ikke mindst vedr. amning. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder og dernæst delvis amning til 12 måneders alderen eller længere. Det skyldes bla., at modermælk indeholder vigtige antistoffer. Det er barnets udvikling og parathed, der afgør, hvornår der introduceres overgangskost, men det bør ikke ske, før barnet er 4 måneder, og ikke meget efter 6 måneders alderen. 
 • Det er ikke videnskabeligt bevist, at amning beskytter mod udvikling af atopiske sygdomme som eksem, men man ved, at amning i 4 måneder har en betydning i forhold til at udvikle komælksallergi.
 • Al medicin går over i modermælken i større eller mindre grad, så ammende kvinder skal aftale medicinering med deres læge. Mange binyrebarkhormoncremer har været kendt i lang tid og er godkendt også ved amning, men det er vigtigt at få det undersøgt.

Ung med eksem

Hør Idas historie om at være ung med eksem. Hvordan man får gymnasie, kærester og et liv med svær eksem til at gå op.

Links:
astma-allergi.dk (om børneeksem hos unge)
astma-allergi.dk om eksem og arvelighed 
sundhed.dk (om hudlidelser i graviditeten)
sst.dk (om amning)