fbpx

Symptomer på atopisk eksem


Hvad er de typiske symptomer på atopisk eksem?

Atopisk eksem er en kronisk hudsygdom, som rammer både børn og voksne.

Sygdommen er kendetegnet ved:

  • vedvarende kløe
  • rødt udslæt rundt omkring på kroppen
  • tør hud, der hurtigt bliver betændt

Det er som regel lokaliseret på forskellige steder af kroppen afhængigt af, om der er tale om spædbørn, børn eller voksne:

  • Hos børn under 2 år er eksemet i ansigt og på strækkesider af arme og ben
  • Hos børn over 2 år er eksemet som regel i bøjefurer (knæhaser, albuebøjninger, ankler og håndled), og spredes ud fra disse områder
  • Hos voksne er eksemet ofte lokaliseret i ansigtet og på halsen

Der er mange, der forbinder atopisk eksem med børneeksem og derfor ikke ved, at der også er mange voksne, der lider af sygdommen. Der er derfor mange, der er plaget af eksemet i flere år, før de får diagnosen.

For nogen er lidelsen ekstremt generende, og den påvirker deres hverdag betydeligt. Det skyldes både det synlige eksem med rødt, fortykket udslæt, revner i huden og til tider bakteriefulde sår, men også selve følelsen, når eksemet er i udbrud. Eksemet klør flere timer om dagen og natten. Det føles, som om huden brænder. Og det svier og gør ondt, når der går hul på huden som følge af abnorm tør hud og kløe.

Man kan have atopisk eksem i forskellige sværhedsgrader, der går fra mild til moderat til svær eksem. Denne opdeling er afgørende for behandlingen af eksemet. I de milde tilfælde kan eksemet typisk holdes nede med fugtighedscremer, mens eksemet hos de hårdest ramte kræver andet og mere behandling end cremer. Eksempersoner har desuden mange bakterier på huden, ofte stafylokokker, som gør, at der nemt går betændelse i eksemet.

Mild atopisk eksem

Kløe og rødt udslæt er nogle af kendetegnene ved mild atopisk eksem. Mild atopisk eksem adskiller sig fra de sværere grader af lidelsen ved, at det typisk kan behandles udelukkende med fugtighedscremer, som modvirker, at huden tørrer yderligere ud, så der kommer revner i huden.

Ved mild atopisk eksem er der således sjældent brug for at anvende andre behandlingsformer end fugtighedscremer. Fugtighedscremer virker desuden forebyggende, fordi fugten modvirker, at huden tørrer ud. Det er derfor vigtigt at bruge fugtighedscremer flere gange om dagen, hvis man lider af atopisk eksem.

Der findes masser af gode råd til at mindske risikoen for eksemudbrud. Udover at huske at bruge rigeligt med fugtighedscreme er det en god idé at nøjes med korte, lunkne bade, at prioritere et sundt indeklima uden røg og at undgå pelsdyr i hjemmet, da de kan forværre eksemet på grund af øget risiko for allergi. Dette gælder ved alle grader af atopisk eksem.

Moderat atopisk eksem

De fleste, der lider af atopisk eksem, har det i mild til moderat grad. Moderat atopisk eksem er lidt værre end mild eksem, da det typisk kræver mere behandling.
Ved moderat atopisk eksem er det sjældent tilstrækkeligt kun at bruge fugtighedscremer, hverken til at holde eksemet nede eller til at behandle det, når det er i udbrud. Behandlingen af eksemet kræver derfor ofte, at man udover fugtighedscremer supplerer med hormoncremer.

Hormoncremerne findes i forskellige styrker, og man tilpasser behandlingen med hormoncremer efter sværhedsgraden af eksemet.  Man kan desuden supplere med lysbehandling med UV-lys og farvede bade, hvis behandlingen med cremer ikke er tilstrækkelig.

Svær atopisk eksem

Man anslår, at 2-3% af den voksne, danske befolkning lider af svær atopisk eksem. De fleste med svær atopisk eksem har haft lidelsen, siden de var børn, men nogen har gået med lidelsen i mange år, før de fik diagnosen, og de har derfor ikke fået korrekt behandling.

Det skyldes blandt andet, at mange forbinder lidelsen med en børnesygdom grundet kaldenavnet ’børneeksem’. Derudover findes der ikke nogen sikker objektiv diagnostisk test for atopisk eksem. Diagnosen stilles derfor ud fra symptomer og opstillede kriterier.

For mange af disse patienter er lidelsen så generende og smertefuld, at den bliver invaliderende i hverdagen. Svær atopisk eksem er ligesom ved mild og moderat eksem kendetegnet ved kløe og rødt udslæt. Ved svær atopisk eksem oplever man kløe konstant, og man bliver typisk vækket af kløe og smerter flere gange om natten.

Indimellem vågner man op med blodige rifter og sår på kroppen, fordi man har kløet så meget i løbet af natten. Det kan føles, som om huden brænder samtidig med, at det både klør og svier på hele kroppen og ansigtet. Livskvaliteten kan derfor være meget påvirket, hvis man lider af svær atopisk eksem. Hos 1 ud af 5 med svær atopisk eksem ses symptomer på stress eller angst, og hos 1 ud af 4 ses symptomer på depression.

Hvis man har svær atopisk eksem, er behandling med fugtigheds- og hormoncremer ikke tilstrækkeligt. Man kan supplere behandlingen med lysbehandling og farvede bade og med systemisk og biologisk behandling.

Akutte eksemudbrud

Personer med atopisk eksem oplever, at det svinger mellem akutte eksemudbrud, hvor eksemet blusser op i forskellige sværhedsgrader og perioder, hvor eksemet er i ro. Der er dog nogen med meget svær eksem, der har symptomer mere eller mindre hele tiden.

Når man oplever et eksemudbrud, føles det, som om huden brænder, mens rødt, kløende udslæt blusser op forskellige steder på kroppen. Nogle gange er det lokaliseret til få mindre områder på kroppen, andre gange breder inflammationen sig til store dele af kroppen og ansigtet. Der er en lang række ydre faktorer, der kan påvirke eksemaktiviteten.

Akutte eksemudbrud kan blive udløst af stres, da det er dokumenteret, at stress har en betydning for eksemet. Hvis man er ked af det, stresset på arbejdet eller er meget vred og ophidset, kan det forårsage kløe på huden.

Eksemudbrud kommer derudover ofte i forbindelse med irritation i huden. Det kan for eksempel være, hvis man har tøj på af noget materiale, der irriterer huden – det ser man ofte ved uld, hvorfor bomuld kan anbefales, hvis du har atopisk eksem. Hvis man har atopisk eksem, har man desuden en øget risiko for diverse allergier, heriblandt allergier over for husstøvmider og pelsdyr. Hvis man udsættes for noget, man er er allergisk over for, kan det forværre eksemet og udløse et slemt eksemudbrud.

Klimaet har også betydning for atopisk eksem. Det er ofte værst om vinteren, hvor luftfugtigheden falder. Der er også tilfælde af eksemudbrud, hvor man ikke ved, hvad der udløser det. Eksemudbrud kan ofte behandles med fugtigheds- og hormoncremer. Hvis denne behandling ikke er tilstrækkelig, bør du kontakte lægen med henblik på yderligere behandling med eksempelvis UV-lys eller farvede bade. I de sværeste tilfælde kan det være nødvendigt med systemisk eller biologisk behandling.

 

Links:
sst.dk (Sundhedsstyrelsen om behandling af atopisk eksem)
sundhed.dk om atopisk eksem 
sundhed.dk om årsager til atopisk eksem
sundhed.dk – oversigt over atopisk eksem
docplayer.dk