fbpx

Lys og bade

Lysbehandling mod atopisk eksem

Man kan også bruge lysbehandling med ultraviolet lys, også kaldet UVB-lys, til behandling af atopisk eksem. Atopisk eksem behandles ofte med hormoncremer, men den behandling kan suppleres med lysbehandling, eller behandlingen kan bestå af lysbehandling alene.

UVB-lys er effektivt til behandling af blandt andet længerevarende håndeksem. Lysbehandlingen foregår på hudafdelingerne på hospitalerne og i hudlægepraksis. Normalt gives behandlingen tre gange om ugen i tre til seks uger afhængig af eksemets sværhedsgrad.

Det ultraviolette lys, UVB-lys, er en del af det naturlige sollys, og behandlingen gives som regel ved, at man sidder med hænderne inde i et særligt lysapparat. Dosen justeres efter, hvilken hudtype man har, og hvor godt man tåler behandlingen, og så trappes dosis op i løbet af behandlingen som f.eks. kan være 15-20 behandlinger fordelt med 2-3 gange om ugen.

Man supplerer typisk behandlingen med hormoncremer i starten, men når lysbehandlingen begynder at vise resultater, trapper man ud af hormonbehandlingen.

Bivirkninger ved lysbehandling

Der er nogle bivirkninger ved lysbehandling. Lysbehandlingen udtørrer huden, så det er vigtigt at bruge rigeligt med fugtighedscreme, når man er under behandling.

Der er desuden en let øget risiko for hudkræft ved brug af al lysbehandling. Det afhænger dog af, hvor meget sol og lysbehandling man har været udsat for i sit liv. Det er en god ide at undgå yderligere sol på hænderne de dage, man får lysbehandling.

Man kan også få lettere forbrændinger, selvom doseringen af lysbehandling bliver foretaget meget omhyggeligt. I disse tilfælde justerer man lysdoseringen, så man stiger langsommere.

Behandling med røde bade

Røde bade, som er desinficerende bade med kaliumpermanganat (0,03%), kan også anvendes mod atopisk eksem. Kaliumpermanganat er et kraftigt iltningsmiddel, som farver vandet rødbedefarvet.

Behandlingen bliver især brugt, når der er kommet infektion med stafylokokker i eksemet. Badet virker blandt andet ved at udtørre væskende hud og sår. Røde bade er desuden bakteriedræbende, og de lindrer kløe.

På grund af den udtørrende effekt ved behandling med røde bade er det vigtigt at smøre huden ind i fugtighedscreme efterfølgende.  Badene bliver givet efter behov og skal ofte gives flere dage i træk, før behandlingen virker tilstrækkeligt. Du kan også selv anvende røde bade derhjemme, hvis du for eksempel har slem håndeksem. Her kan du bruge badene dagligt i korte perioder eller 1-2 gange om ugen i en periode.

Kaliumpermanganat kan købes på apoteket. Der benyttes en kaliumpermanganat 5%-opløsning fortyndet med 5mL kaliumpermanganat pr. 1L vand. Der bades ca. 15 min., og da badet virker stærkt udtørrende på huden, skal man efterfølgende anvende fugtighedscreme.

Gener ved røde bade

Der er dog nogle ulemper ved røde bade. Kaliumpermanganatet, som giver vandet sin røde farve, smitter voldsomt af med sin rødbedefarve på tøj og ting omkring sig, inkl. hud og negle, der bliver farvet brune.

Misfarvningen på huden går som regel væk i løbet af få dage, men det kan tage op til flere uger og måneder, før den brune misfarvning af neglene går væk. Du kan mindske misfarvningen af neglene ved at smøre neglelak på neglene og vaseline under dem, før det røde bad. Bemærk desuden, at den raske hud ikke misfarves meget, mens eksemsteder bliver mørke og danner skorper, som så tørrer og falder af efter nogle dage og efterlader huden uden eksem.

Den brune misfarvning smitter desuden af på tøjet, ligesom det røde bad misfarver den balje, der bliver benyttet. Af samme grund bør du vaske det væk hurtigst muligt, hvis du spilder det røde vand på gulv og vægge.

Behandling med havreklid eller hvedeklid bade

Behandling med bade med havreklid eller hvedeklid tilbydes på nogle sygehuse og hos nogle hudlæger, men det kan også nemt laves hjemme.

Hvedeklidbade
Behandling med hvedeklidbade er en skånsom behandling, der kan bruges et par gange om ugen med et døgns mellemrum, da det ligger som en film på huden. Behandlingen virker beroligende, særligt på tør hud, og har lidt wellness faktor over sig. På sygehuset forbereder man en dobbelt gaze, som der puttes hvedeklid i, hvorefter man binder, så man får en lukket “sok”. Dernæst vrides sokken i vandet, og du kan også bruge den på kroppen. Bemærk dog, at kliddet ikke skal ud i selve vandet.

Man kan lave badet derhjemme selv ved at starte med at lave en blanding af hvedeklid og vand og bringe det i kog. Efterfølgende sier man hvedekliden fra, så det kun er vandet, som har trukket hvedekliden, man har tilbage. Dette bruges i badet.

Når man har gjort huden fugtig, smører man huden ind i det og venter 2-3 minutter. Dernæst kan der eventuelt smøres endnu et lag på, hvis huden allerede har absorberet det første. Efter anden påføring venter man 2-3 minutter igen, og så skyller man det af.

Dette kan f.eks. gøres 2-3 gange om ugen som forebyggelse af tør hud. Hvedeklid-bade anbefales af flere, fordi det virker kløestillende og som forebyggelse af tør hud.

Havreklidbade
Nogle hudlæger tilbyder havreklid-bade til eksempatienter, men badet kan også laves derhjemme. Tag 2-3 spsk. havreklid og put i en sok (eller gazestrømpe) og bind så knude på sokken. Dette lægges i blød i mindst 6 timer, hvorefter både sokken og det vand, den lå i blød i, kommes ned i et kar med varmt vand. Her bader man ca. 20 minutter, hvor man gnider det godt ind i huden. Når du er færdig med badet, skal du duppe dig tør og smøre dig med et godt lag fedtcreme.
Denne behandling virker kløestillende og helende samt fugtgivende.

Behandlingen kan for eksempel foretages 2 gange om ugen. Havreklid kan købes hos Helsekost eller Matas.

Stafylokokinfektioner ved atopisk eksem

I forbindelse med udbrud af atopisk eksem opstår der ofte infektion og dermed betændt eksem. Det skyldes bla., at det er næsten umuligt at lade være med at klø i sin eksem, og når man klør, får man rifter og sår, som let bliver betændte. Mange vil så opleve, at den almindelige behandling med hormoncreme slet ikke hjælper på eksemen. Det skyldes, at den pågældende hormoncreme er virksom over for atopisk eksem men ikke for betændt/inficeret atopisk eksem.

Meget ofte vil der være tale om en infektion med gule stafylokokker, og løsningen kan så være en hormoncreme, der også bekæmper infektionen, eller måske anvendelse af de såkaldte ”røde bade”. Røde bade er en populær betegnelse for kaliumpermanganat opløst i vand, og navnet skyldes, at vandet bliver flot rødt/lilla.

Røde bade hjælper på kløe og eksem

Røde bade er desinficerende bade med kaliumpermanganat (3%) opløst i vand (10 mL pr. liter vand). Røde bade virker såvel kløedæmpende som udtørrende på eksemen. Da huden bliver udtørret meget, er det vigtigt at smøre grundigt efter brug.

Røde bade kan anvendes dagligt i korte perioder eller 1-2 gange om ugen. Behandlingen foregår normalt på sygehus eller hos hudlæge, men kan også ske derhjemme, da man godt kan købe kaliumpermanganat på apoteket og selv blande. Man skal være opmærksom på, at røde bade efterlader en brun farve, som ikke kan vaskes af igen – det gælder såvel de baljer, håndklæder og andet, man benytter som ens hud og negle.

Man kan med fordel lakere neglene og smøre vaseline under neglene, hvis man skal behandle sine hænder, for så undgår man den kedelige brune farve på neglene, som efterfølgende skal slides væk. Tilsvarende kan man sætte sin balje ind i en plasticpose, så baljen undgår misfarvning fra det røde bad.

Man anvender røde bade i 15-20 min og benytter almindelig tempereret vand. Efterfølgende dupper man huden tør (uden at skure den beskyttende brune hinde af) og smører så godt.

Billeder af eksem på hænder i rødt bad

På billede 1 ses et inficeret eksem på håndleddet af en kvinde. Her er både ”almindelig” eksem og åbne, væskende sår, som er betændte og som ikke reagerer på almindelig behandling med binyrebarkhormoncreme.


Inficeret håndled klar til rødt bad

Det røde bad misfarver både hud og negle (både over og underside) og giver hud og negle en kedelig brun hinde, som ikke umiddelbart kan vaskes af, men som går af i løbet af et par dage.

Bemærk, at det røde bad efterlader sorte ”mærker”, hvor der før var sår og eksem. Det betyder, at en hud med meget lidt eksem, ikke ser så slem ud efter rødt bad, som en hud, der var fyldt med eksem.


En hånd efter rødt bad (uden brug af neglelak og vaseline)

En fornuftig måde at lave rødt bad til hænderne på er at pakke en mørk balje eller skål ind i en plasticpose og lakere neglene samt lægge nogle gamle klude frem. Så forberedes badet, og der smøres rigelige mængder vaseline under neglene, hvorefter man er klar til selve badet.

På den måde undergår man at ødelægge sine skåle og pæne håndklæder. Røde bade misfarver helt utroligt, og det kan ikke vaskes af.


Hænder med neglelak og vaseline i rødt bad

Billedet er taget 1 døgn efter rødt bad, og da har almindelig håndvask og slid fjernet store dele af den brune hinde på negle og hud. Bemærk dog, at neglene er misfarvede af det røde bad, fordi de ikke har været beskyttet med neglelak under badet.

De steder, hvor der er sorte pletter er der, hvor der før var meget eksem, evt. åbne, væskende sår. Disse åbne sår er nu afløst af sorte områder, der danner sårskorper og falder af, og viser fin ny hud indenunder. Det er imponerende, hvad et rødt bad kan gøre, og dejligt, at det både stopper selve infektionen og også virker kløehæmmende.


En hånd 1 døgn efter rødt bad

På billedet ses en hånd, der har været i rødt bad, og hvor neglene har været beskyttet af vaseline. Bemærk dog, at neglene pletvis er misfarvede af det røde bad, hvilket skyldes, at det er svært ikke at støde neglene mod hinanden og skålen og derved få gnedet vaselinen af.

Den bedste beskyttelse til neglene er neglelak, som bliver siddende i det røde bad, og som evt. kan fjernes igen efter badet.

En hånd, hvor neglene har været beskyttet af vaseline

På billedet ses en hånd, der har været i rødt bad, og hvor neglene har været beskyttet af neglelak på oversiden og af vaseline under neglene. Det betyder, at neglene næsten ikke er blevet misfarvede af det røde bad. Selve huden er som ventet mørkplettet de steder, hvor der før var eksem, og man kan også se, at den er utrolig tør. Røde bade virker meget udtørrende, så der skal smøres meget efterfølgende, men de er utrolig effektive ved inficeret eksem.

Behandling med røde bade pynter bestemt ikke, men det gør et ustyrligt eksemudbrud heller ikke, så nogen gange kan det være det hele værd at ofre lidt forfængelighed og så til gengæld få ro i eksemen og komme lidt ovenpå igen.


Lakerede negle og vaseline

En hånd, hvor neglene er lakeret, og der er smurt vaseline under neglene forud for rødt bad

 

 

 

 

Links:
sundhed.dk
videncenterforallergi.dk om behandling med lys 
videncenterforallergi.dk om behandling med røde bade